Камін - особливий затишок у вашій оселі

Камін - одне з найпрекрасніших винаходів людини. З  латинської мови слово «камін» перекладається  як "вогнище". З давніх - давен він був необхідним елементом будь-якого приміщення, адже затишок, який створювало випромінювання вогню  і притаманна йому чарівність, спонукала людей  проводити незабутні вечори в колі родини або наодинці віддатися спогадам, думкам про майбутнє. У приміщенні з приглушеним освітленням біля тліючого вогника каміна, по-особливому звучить музика, гостріше сприймаються зримі образи телеекрану. У каміна приємно читати книги, писати листи, слухати вечірню казку, ділитися враженнями.

Створення камінних облицювань і топок - справжнє мистецтво,  яке не втрачає своєї актуальності  і до сьогоднішнього дня. Популярність камінів пояснюється тим, що вогонь завжди притягував увагу людей. У різні часи відкрите полум'я служило способом захисту, знаряддям приготування їжі, порятунком від негоди. З давніх - давен  професія дроворуба була життєво необхідною. Ці люди були постійно завантажені роботою і несли відповідальність за тепло, їжу і скромний комфорт епохи Середньовіччя. Деревина, торф,  хмиз, і сухий гній були єдиним паливом, а тому, щоб розпалити вогонь і підтримати його безперервне горіння, потрібно було витрачати дуже багато часу. Єдиним способом запалити вогонь, аж до винаходу сірників в XIX сторіччі, був кремінь або кресало, за допомогою яких отримували  іскри. Тому кору дерев, сухе листя папороті та інших рослин ретельно оберігали.

Коли збереження вогню вимагало таких істотних зусиль, камінів у будинку було небагато. Збереження і підтримка вогню з плином часу удосконалювалося. У житлових будинках  17 - 20 ст, ще можна побачити старовинні каміни, відкритого типу, що відрізняються багатством, складністю, іноді химерністю архітектурно - художнього оформлення, що займають в приміщеннях найбільш ошатні місця. Найчастіше камін розташовувався у головному залі будинк, де переважно більшість людей і зігрівалась, навіть часто саме там і розміщувались спальні місця. У міру того як відбувався розвиток будівель та житла від однієї кімнати і одного поверху до кількох, кількість камінів збільшувалась і разом з тим розвивалась система ефективного димаробудівництва. Стіна біля каміна ставала одним з основних опірних елементів в будинку.

В Європі до початку епохи Реформації папський податок на труби привів до того, що ніхто не хотів будувати димоходи, але після 1529 кількість майстерно прикрашених цегельних труб і чудових камінів із зображеннями біблійних сюжетів, сцен полювання і різних богів збільшилася. Штукатурка мала свої переваги, які ремісники XVI століття моментально освоїли - форму можна було виготовити один раз і потім повторювати, а матеріал сам по собі був відносно дешевим і легко доступний. Матеріал  для виготовлення димарів та камінів сам по собі був відносно дешевим і легко доступним.

Вже в той час, майстри мали книгу із зразками, які замовник міг розглянути і обрати сподобавшийся дизайн. Швидке поширення камінів створювало певний ступінь комфорту в будинках, але це попутно супроводжувало збільшення небезпеки. Велика пожежа в Лондоні у 1666 році знищила більшу частину міста. Але ця катастрофа мала і позитивні наслідки: місто було відбудовано заново, і вулиці, в основному з каменю, стали більш широкими. У новій Англії каміни були величезними і опалювалися деревиною неекономно і марнотратно. З плином часу вони стали більш витонченими і функціональними Єдиний елемент каміна, що перетерпів незначні зміни з епохи Середньовіччя - це традиційні камінні інструменти.

Камінні щипці і кочерга, підставка для дров і камінна решітка, залишилися тими ж інструментами, з якими середньовічний житель і сьогодні почував би себе як вдома. Він був би загіпнотизований найпростішої магією сірників і паперу не кажучи про такі загадкові матеріали, як газ, розпалювання і парафін. Основна "функція" каміна - краса, створення затишку і задушевної атмосфери спілкування. Погодьтеся це немало і заради цього можна поступиться багатьом. Настійно радимо прислухатися порад досвідчених фахівців, щоб камін завжди був джерелом радості і тепла у вашому домі.

У сучасному житловому інтер'єрі, каміну відводиться місце в зоні відпочинку, який теж різниться багацтвом форм, конфігурацією побудови та оздоблювальними матеріали, відрізняючись ще й високою функціональністю, адже сучасні камінні вклади мають здатність обігрівати великі площі, тобто виступають повноцінною альтернативою обігріву газом та електрикою.

Як паливо в камінах використовують: деревину, вугілля, газ, пелети. Сьогодні ми маємо необмежені можливості для будівництва камінів, починаючи з простою цегляної кладки аж до характерних для нашої епохи високотехнологічних рішень.

Камін був і залишається головною прикрасою кімнати, хоча, якщо раніше він був прив'язаний лише до одного приміщення, то сьогодні камін позиціонує себе як «предмет інтер’єру» ", який відіграє  найголовнішу роль у всій квартирі або будинку.

Вашій увазі пропонуємо переглянути декілька камінних брендів: «Jotul», «Hoxter», «Austroflamm», Rocal.

Наполегливо радимо прислухатися до порад досвідчених фахівців, щоб камін завжди був джерелом радості и тепла у Вашому домі!!!