На що звертати увагу при монтажі каміну?

Перш за все, звернемо увагу на димохід, який являється основою будь-якого механізму функціонування каміну.

Димохід - це канал круглого або прямокутного перерізу, призначений для відводу газоподібних продуктів згоряння палива (газу, вугілля, дров). Рекомендована висота димаря не менше 5 метрів, які прокладаються в стінах між опалюваними приміщеннями.

Отже, можемо виділити такі типи димарів:

1. Цегляний - це стандартний вид димохідної системи, яку використовують при будівництві будинків. ЇЇ  виготовлять  з повнотілої керамічної цегли марки М75 або М50. Мінімальний перетин каналів, викладених з цегли, становить 14 х 14 см (14 см-це розмір 1/2 цегли зі швами), а якщо вони побудовані з елементів круглого перерізу, їх діаметр не повинен бути менше, ніж 15 см, а в кращому варіанті 20-25 см. Для надійності, цегляні конструкції димоходу необхідно гільзувати нержавіючими трубами товщиною не менше ніж 1 мм. Цегляний димохід довговічний, але не надійний, адже є ймовірність перегорання з часом гільзованої труби. Точно встановити гарантію на таку конструкцію неможливо, залежить від інтенсивності експлуатації.

2. Нержавійка - димохід виготовлений з нержавіючої сталі. Нержавіюча сталь - це сплав сталі з вмістом хрому, що володіє високими антикорозійними властивостями. Опірність корозії забезпечує плівка з оксидів хрому, яка утворюється при взаємодії з киснем. Для підключення камінних вкладів та печей, необхідне використання жаростійкої сталі класу AISI 309, яка містить не менше 25% хрому і 20% нікелю. При виборі сендвіч труби слід звернути увагу на якість матеріалу.

Сталь обов'язково повинна відповідати двом критеріям:

  1. високий рівень жаростійкості;
  2. високий рівень кислотостійкості.

До переваг димоходів, виконаних з нержавійки, можна віднести:

  1. можливість використання даних димохідних труб з будь-яким видом опалювальної системи (промислові та побутові печі, каміни), які працюють на будь-якому виді палива;
  2. простота монтажу;
  3. димохідні труби з нержавійки можна встановити окремою конструкцією або у вже існуючий димохід;
  4. привабливий вигляд.

Але, як і будь-який метал, нержавіюча сталь має здатність перегорати при високих температурах, а також можливе загорання сажі у середині труб, що може призвести до виникнення пожаронебезпечної ситуації. Тому  гарантувати довговічність такої димаоної конструкції ми не можемо. Довготривалість використання залежить від обачності, пильності та відповідальності  власників такої системи.

3. Модульний - це димохід, який виготовлений зі спеціальних модульних блоків, які мають стандартну величину та вагу закріплену виробником. Такі димохідні системи мають високу термостійкість та вогнетривкі властивості. Гарантія на такі конструкції 20-25 років, що свідчить про надійність таких конструкцій. Найбільш рекомендовано використовувати модульні димоходи у дерев’яному домобудівництві, де загроза виникнення пожару надзвичайно висока).

Основні характеристики модульної димохідної системи:

  • газоплотність;
  • вологостійкість та кислотостійкість;
  • стійкість до коливання температур;
  • відсутність корозії;
  • універсальність використання в любій системі опалювання.

Найбільш відомими на ринку України є димоходи Shiedel (Німеччина).

Модульні димарі  можуть бути двох видів:

  1. виготовленні з бетонних блоків, які мають у  середині утеплювач та керамічну трубу.(керамічні). Характеризуються універсальністю використання в любій системі опалювання .
  2. Виготовлений з модульних блоків у основі яких лежить вулканічна пемза, яка сприяє зменшенню тепловтрат димових газів по всій довжині димаря. Для функціонування даної димохідної  системи вже не потрібно жодних утеплювачів та труб, самих модулів абсолютно достатньо для повноцінної роботи системи.

Друге, на що слід звертати увагу при монтажі камінних вкладів, так це на труби, які використовуються для підключення безпосередньо від камінного вкладу до димаря. Ми наполегливо  радимо вам застосовути труби виконані з чорної жаростійкої сталі 2 мм, які витримують до 1200 С і покриті спеціальною термостійкою фарбою, скільки найбільше температурне  навантаження припадає саме на цей перехід від камінного вкладу до димаря. Сталеві труби зварюються лазерною зваркою. Дана технологія гарантує високу якість з’єднання, виняткову естетику і цілісність. Найбільш відомими на ринку України є чорні жаростійкі труби «Darco» (Польща).

Третє, на що слід звернути увагу - це матеріал за допомогою якого ми робимо ізоляційний короб навколо жаростійких труб, що під’єднуються до димаря, у  разі, якщо передбачається розгалуження тепла в інші приміщення. Найбільш поширений метод - використання мінеральної вати, фольги та гіпсокартону. Але ми не радимо таку комбінацію матеріалів, оскільки в процесі експлуатації, вата має здатність вигорати, фольга відклеюватись, а неприємні ватні пилинки можуть зашкодити вашому здоров’ю. Ми наполегливо радимо звернути увагу на спеціальні ізоляційні плити на кремнієво-вапняній основі, які являються хорошим термоізолятором, зменшуючи температурне навантаження у 5 разів та не шкодять вашому здоров’ю.

Також іх можна використовувати як обудову до камінного вкладу. Матеріал з якого виготовлені плити, дозволяє легко обробляти його за допомогою столярного інструменту та легко наносити сітки та шпаклівки для подальшого облицювання. Широковідомими є плити Silca (Німеччина).

В даній статті, ми перелічили основні складові від яких залежить якість монтажу та високий рівень функціональності вашого камінного вкладу. Тепер залишилось тільки обрати необхідний декор («портал», про що ми поговоримо у наступній статті), щоб завершити створення «затишного куточка» у вашій оселі.

Ви завжди можете радитись з нашими висококваліфікованими технічними фахівцями! Звертайтесь, ми завжди допоможемо!