Що таке камінна касета?

Різниця між камінною топкою та камінною касетою

В даній статті, ми приділимо увагу поняттю камінна касета, пояснимо технічну різницю між камінною топкою та камінною касетою. На ринку України представлено безліч брендів європейських виробників, які мають  цікаві пропозиції як по камінних касетах так і по камінних топках. Прочитавши цю статтю, ви зможете зрозуміти, який вибір буде більш доречним та економічно доцільнішим саме для вас.

«Що таке камінна касета?»

Камінна касета - це різновид камінної топки, яка містить конвекційний кожух вже у самій конструкції, тобто може працювати  без використання вентиляційних  камінних решіток. Тепло конвекційним методом циркулює через верхні прошарки камери згорання, подаючи тепло у приміщення.

Сучасні касети можуть мати турбіни, від однієї до шести, в залежності від величини вкладу, які сприяють інтенсивнішій подачі тепла у приміщення, де знаходиться камінний вклад, а також дають можливість зробити розгалуження тепла від двох до 6 точок. Турбіни пов’язані з електрикою, тому перед початком роботи касети необхідно їх увімкнути спеціальним вмикачем. В середині камінної касети вмонтований термостат, пристрій, який аналізує температуру у камері згорання, і при потребі працює таким чином, щоб забезпечити вихолодження стінок вкладу, щоб касета не перегрівалась. Класичний варіант касети - без використання турбін. Найбільш відомі  на ринку України, касети з турбінами від іспанської фірми «Rocal», та зі стандартних чавунних  -  норвежські камінні касети  -  фірма Jotul».

«Що таке камінна касета?»

Також, камінна касета, відрізняється від камінної топки  відсутністю димозбірника, відповідно її легко монтувати в існуючий відкритий камін, не порушуюючи конструкцію і не руйнуючи зовнішню декоративну обудову. Але деякі європейські виробники, такі як дацька фірма «Scan», мають цілий модельний ряд високо функціональних  камінних вставок з плоским димозбірником - це традиційний тип камінних топок для даної країни. Швидше за все, секрет популярності касет у скандинавів пояснюється однією  простою причиною - легкістю монтування. Так як послуги по монтажу коштують досить дорого в цих країнах, то касета - це  вже на 90 % готовий камін, для якого необхідне створити лише декоративне облицювання. Також такий вид камінного вкладу зручний у тих випадках, коли Ви вирішили здійснити монтаж каміну самостійно. При використані камінної касети менші ризиків помилитись у розрахунках та мінімізувати ризики технічних помилок, адже на відміну від камінної топки, у камінної касети усі параметри вже закладені її виробником і Вам  просто необхідно її  кудись  інсталювати, не будуючи конвекційну камеру. Це може бути  ніша в стіні, або  якась конструкція довільної форми з легкого бетону, цегли або будь-якого практично іншого вогнетривкого  матеріалу.

«Що таке камінна касета?»

На відміну від звичайних камінних топок, де потрібно обов'язково дуже грамотно і ретельно ізолювати конвекційну камеру, з касетою все набагато простіше, там немає таких високих температур в камері облицювання, тому  потрібно лише передбачити ряд простих правил, які докладно описані в інструкціях до таких приладів, а для розгалуження  гарячого повітря в суміжні приміщення, потрібно лише підключити до сталевого кожуха касети ізольовані повітровідводи.

Більшість камінних касет можуть працювати без забору повітря з вулиці, але для кращої роботи у камері згорання, особливо для камінних касет, які мають систему вторинного допалювання газів,  треба підводити кисень з вулиці чи з інших технічних приміщень, що межують з кімнатою, де буде монтуватись камінний вклад.

«Що таке камінна касета?»

Також камінна касета - це ідеальне рішення, як перетворити Ваш існуючий відкритий камін у більш функціональний збільшивши рівень ККД від 20 до 78%.

Ще однією перевагою камінної касети, є те, що до них в комплекті завжди йдуть декоративної монтажні рами з широкими полями, які дозволяють Вам приховати всі нерівності і зазори примикання камінної оболонки з самої касетою. Тому в цілому, камінна касета буде економічно дешевшим рішенням. У випадку з камінними топками, декоративні рами при необхідності потрібно докуповувати, або за допомогою облицювальних матеріалів їх декорувати.

«Що таке камінна касета?»

За своїми технічними характеристиками, касети практично нічим не поступаються сучасним камінним топкам. Але, що стосується інтенсивності розгалуження тепла по приміщенням, використання теплоаккумулятивних матеріалів та виносливості камінного вкладу до постійних температурних навантажень, то звісно камінна касета поступається камінній топці.

Отже, підсумуємо: камінна касета відрізняється від звичайної камінної вставки або топки - наявністю конвекційного кожуха з фабрично передбаченими виходами для каналів повітряного обігріву і декоративної фронтальної рами, як правило, входить в комплект поставки, що в сукупності спрощує її монтаж.

Звертайтесь, ми завжди радо допоможемо обрати те, що потрібно саме Вам!