Поради клієнтам які купують камін від норвезького виробника Jotul

У фірми Jøtul найбільша в світі і найдосвідченіша дилерська мережа. Продавці проведуть вас через весь процес, з моменту прийняття рішення про покупку каміна, до моменту коли новий камін Jotul буде готовий до використання у домі. Але перш ніж ви зустрінетесь з дилером, потрібно мати на увазі кілька речей.

Заздалегідь розмовляючи з фахівцями з нашої дилерської мережі, ви можеш заощадити гроші і час. Отримати корисні поради, які будуть придатними для ваших потреб, життєвої ситуації і звичайно ж бюджету.

Нижче ви зможете знайти кілька пунктів, на які варто звернути особливу увагу перед тим як вирішити купити новий камін. Вони мають значення коли ви плануєте відправиться до одного з дилерів нашої мережі Jotul але і тоді, коли планується провести більшість робіт самостійно.

ПОТУЖНІСТЬ КАМІНА

Щоб був хороший досвід пов'язаний з використанням каміна, дуже важливо щоб розмір його вогнища був правильно підібраний по розміру а також по потребам пов'язаним з опаленням. Якщо камін виявиться занадто великим, ви будете використовувати його на рівні низької ефективності а все це закінчиться тим, що скло рівно як і вся інша внутрішня частина каміна покриються шаром золи. Якщо ж камін буде занадто маленьким то він буде перевантажений, а його робота буде скорочена.

Продавцю Jøtul потрібна інформація про ваш будинок і вид його ізоляції, щоб він був в стані вам допомогти. Зазвичай ми розраховуємо потребу у гарячій воді на рівні 60-70 ват на квадратний метр. У деяких випадках це значення може бути збільшене або зменшене в залежності від виду ізоляції, кількості вікон, висоти приміщення і тд.

ВЕНТИЛЯЦІЯ

Щоб камін правильно працював йому потрібне повітря. Тяга в каміні може бути перебита якщо ваш будинок сильно ущільнений або якщо є механічна вентиляція, яка призводить до її перенаправлення. Тоді можуть виступити неполадки в роботі каміна. У таких випадку рекомендується підключення безпосередньо до вогнища так званого зовнішнього повітря.

Якщо ви живете в новому, герметичному приміщенні або ж у вас механічна вентиляція важливо не забувати про це під час планування установки каміна.

ВІКНА ТА ІЗОЛЯЦІЯ

Старі будинки з дуже слабкою ізоляцією потребують більшої кількості енергії для обігріву, ніж удома з потрійними вікнами і підходящою ізоляцією. Обсяг втрат тепла у вашому домі, відомий вам краще за всіх. Але якщо ви живете в маленькому або сучасному будинк, важливо вибрати камін, який працює добре при низькій потужності. Печі з серії Jøtul F 160 і Jøtul F 260 є таким прикладом - вони працюють оптимально, навіть, при потужності 3 кВт.

ДИМОХІД

Більшість проблем з каміном це результат поганого підбору розміру або неполадок в димоході. Щоб камін працював в оптимальному режимі, він повинен бути підключений до димоходу з великим зовнішнім діаметром труби, ніж у димового перехідника каміна. У кожній інструкції по використанню Jøtul ви знайдете інформацію на рахунок необхідної тяги, яка забезпечує оптимальну роботу каміна.

Як правило 1 метр димоходу виробляє чотири Паскаля тяги. Лише тільки невелика кількість камінів працює при тязі меншою ніж 12 Паскалей. Гостре коліно при вильоті димоходного каналу зменшує тягу. Якщо ви не впевнені як працює ваш димохід, то продавець Jotul або фахівець по димарю, допоможе вам це визначити. Також ви можете отримати допомогу при реконструкції старого димоходу або ж встановити новий сталевий або збірний димохід.

ДЕ МАЄ БУТИ ВСТАНОВЛЕНО КАМІН

У різних камінів різні можливості. Деякі запроектовані так, щоб була можлива їх установка поблизу стін з легкозаймистих матеріалів, в той момент коли інші в аналогічній ситуації можуть бути встановлені виключно в оточенні вогнетривких стін. Якщо ви хочете звернутися за порадою до експертів то вам знадобиться малюнок на якому буде представлено де буде розташований камін по відношенню до димаря, вогнетривкої стіни і меблів. Може виявитися що необхідно зробити додаткову термо ізоляцію стіни. Це не складне завдання, а товщина ізоляції складає тільки 5 см.

ВСТАНОВЛЕННЯ

В Україні ви можете самостійно законно встановити камін або топку. Але ми радимо скористатися послугами профессіоналів. Найчастіше в разі встановлення окремостоячого каміна треба оплатити 4-5 годин роботи. Ця послуга може включати в себе підготовку, транспорт і тп. Сама установка у клієнта може зайняти всього лише кілька годин, але може також тривати протягом декількох днів. Це залежить від рівня складності проекту, опалювальної системи або ж від самого каміна.

Перед тим як ви приступите до установки варто упевнитись в тому, що камінний майстер підтвердив працездатність димоходу а також вказав місце підключення.

ДЕМОНТАЖ СТАРОГО КАМІНУ АБО ПЕЧІ

Багато дилерів пропонує послуги з демонтажу старого каміна або печі. У Норвегії часто старий камін Jøtul відправляється виробнику на переплав, щоб в результаті створити новий, сучасний камін. Також гарною ідеєю буде принести в магазин фотографію старого каміна, тоді продавці більш-менш зможуть оцінити вартість демонтажу.

Якщо робота буде занадто трудомістка і доведеться зруйнувати цегляну конструкцію, ціна може трохи збільшитися. Ви можете також отримати інформацію про закони, а також про пов'язаних з ними діями. Ви можете видалити старий камін самостійно, треба тільки пам'ятати про те, що отвір старого каміна має бути належним чином закрито, якщо він не буде більше використовуватися.

Вашій увазі пропонуємо переглянути декілька камінних брендів:«Jotul», «Hoxter», «Austroflamm», Rocal.

Бажаємо успіху у виборі затишного «куточку тепла» у вашій оселі, а ми радо допоможемо у цьому!