Суміші для кладки печей, штукатурки, шамотні та керамзитові плити

Вже давно XXІ століття - ера новітніх технологій та інтелектуальних досягнень, але актуальність камінів та печей, які прийшли до нас з давніх-давен, досі не згасла, а навпаки з кожним роком невпинно зростає. В даній статті, ми б хотіли приділити увагу сучасним матеріалам, за допомогою яких, будувати такі печі та каміни стало легше, швидше та надійніше. Також з’явилась можливість зробити таку конструкцію більш компактною та адаптованою до сучасних інтер’єрних рішень з максимально високим рівнем ефективності обігріву.        

Традиційно для побудови «руської печі» пічники використовували глину та пісок, які довго вимішували, та після кладки залишали висихати таку піч на два тижні, що створювало певні незручності для клієнтів. Ми хочемо ознайомити з сучасними матеріалами австрійської фірми RATH, яка з 1981 року займає лідируюче місце на європейському ринку у сфері вогнетривких матеріалів. Особливу увагу хочемо приділити  шамотним та керамзитовим плитам, штукатуркам,сумішам для кладки печей та клеям.

Перш за все, розділимо усі матеріали на декілька категорій.

Суміші для кладки печей, штукатурки, шамотні та керамзитові плити1. За типом в’язкості:

А) Керамічне зв’язування - це метод, при якому матеріал застигає та набуває свої властивості та характеристики під дією високої температури, тобто лише пройшовши термічну обробку, так зване запікання.

Б) Гідравлічне - це мотод, коли матеріал застигає та набуває свої властивості та характеристики методом висихання, тобто коли зайва волога з матеріалу випаровується природнім методом.

В) Хімічна в’язкість – це комбінований метод, де необхідні два процеси: наявність високої температури, зазначеної в технічній карті продукту, та розчини-каталізатори, що йдуть в комплекті з матеріалом.

2. За типом застосування:

А) Для внутрішніх робіт  при будівництві печі - матеріали для кладки та склеювання,  які витримують температурне навантаження до 1200 С.

Б) Для зовнішніх робіт при побудові печі – матеріали для зовнішнього технічного декорування та фасадних робіт – температурне навантаження до 650 С.

3. За швидкістю зв’язування:

А) Швидке  зв’язування  - час застигання 10-15 хв.

Б) Довготривале  зв’язування - час застигання від 45 хв до 24 год.

Для будівництва печі рекомендуємо використати такі суміші для кладки від австрійської фірми RATH:

1. Universal Super - універсальна суміш, якою можна здійснювати цегляну кладку та оштукатурювання . Її назва сама говорить за себе - вона підходить при різному будівництві: відкритих камінів, печей, барбекю. Має гідравлічно-керамічне зв’язування; вистигає за 9 хв; зернистість 0-1 – 0-3 мм; витримує температуру до 1200С.

2. Universal Hafnermortel - спеціальна готова глина для кладки та штукатурки  з швидкою можливістю застигання до 30 хв, при дії високої температури до 1100 С, тобто при керамічному зв’язуванні.

3. Hafnermortel EMA - спеціальна готова глина для кладки та штукатурки, але з довготривалим висиханням до 24 годин, при дії високої температури до 1100 С, тобто при керамічному зв’язуванні. Зернистість 0-1 мм, хороший та зручний замінник глини та піску для побудови російської печі.

Для фасадних робіт рекомендуємо використовувати такі види штукатурок від австрійської фірми RATH:

1. Armirungsputz + Kreativputz - це комбінування базової та фінішної штукатурок. Вони завжди використовуються в поєднанні одна з одною. Спочатку наносимо armirunsputz: (зернистість 0-1 мм; розводиться з водою 0,3 л/ кг; t-200C, розхід 1,7 кг/м2; наноситься шаром в 3 мм; час застигання 70 хв),далі наносимо фінішну штукатурку kreativputz (зернистість 0-1 мм ; розводиться з водою 0,3 л/ кг; t-200C, розхід 1,7 кг/м2; наноситься шаром в 6 мм;).

2. Kreativeputzuniversal - це штукатурка, яка містить у собі властивості попередніх двох, і виступає універсальним засобом. Зернистість 0-1 мм;розводиться з водою 0,22 л/кг; розхід -1,4 кг/м2; наноситься шаром до 5мм. Вистигає за 20 хв.

Для склеювання рекомендуємо використовувати такі види клеїв від австрійської фірми RATH:

1. Profix - універсальний клей для склеювання кахельної кераміки, шамотних плит. Має гідравлічне зв’язування; вистигає за 10 хв; має гладку структуру та витримує температурне навантаження 650 С.

2. Termoflex K2 - це клей, який складається з двох компонентів: суміші та розчину, яким він розводиться,для отримання певної консистенції, тобто має хімічне зв’язування. Використовується для таких робіт, які контактуватимуть з високою температурою до 1000С.Час застигання 24 год; зернистість 0,05мм.

3. Keratin K - універсальний клей, який може бути у різних фасуваннях: мішках, відрах чи в тюбиках. Витримує високі температури до 1300С, від герметика відрізняється текстурою,витримує різкі перепади температур,застигає за 15 хв; зернистіть -0,05мм. Добре підходить для склеювання шамотних плит, вати та ущільнювачів, які використовують для ізоляції з трубами та накопичюючими масами.

Матеріали з яких можете будувати стінки відкритого каміну чи теплоємкої печі використовуючи матеріали RATH:

1. Шамотні плити – це плити виготовлені з натурального матеріалу, який добре проводить тепло. Виготовляється при 30-ти циклічному циклі випалювання при температурі 1300С.

2. Керамзитові плити - це плити, які на відміну від шамотних плит, виступають хорошим ізоляційним матеріалом, оскільки в основу входить легкоплавка глина, яка випалюється при температурі 1200С.

3. Універсальна система Quickbrick – це спеціальні шамотні блоки, які мають зручну конструкторну побудову для ручності монтажу: спеціальні отвори за пазіки для замикання. За допомогою таких блоків будівництво печі можна здійснити швидко та зручно.

Суміші для кладки печей, штукатурки, шамотні та керамзитові плити

Матеріали, за допомогою яких ми рекомендуємо здійснити ізоляцію RATH:Суміші для кладки печей, штукатурки, шамотні та керамзитові плити

1. Isolrath - це плити в основі яких міститься силікат кальцію. Витримує температурне навантаження до 900С, добре підходить для будівництва конвекційних камер. Добре витримує різкі коливання температур.

2. Вермокуліт - це плити, які теж виступають хорошим ізолятором, витримують температурне навантаження до 900С, але більше застосовуються для ізоляції камери згорання при побудові теплоємких печей.

3. Porraht 900 - це плити, для ізоляції, схожі за структурою до Isolrath, але витримують менше температурне навантаження до 700 С.

Суміші для кладки печей, штукатурки, шамотні та керамзитові плити

Для побудови теплоємкої печі рекомендуємо використати такі системи акумуляції RATH:

Rath 18x18 або Ortner - акумулятивні блоки, які використовуються як канали по яким рухається прогріте повітря, віддаючи тепло на протязі 12 годин, після завершення процесу горіння.

Суміші для кладки печей, штукатурки, шамотні та керамзитові плити 

Звертайсь, ми радо допоможемо підібрати те, що необхідно саме вам!